Op dinsdagavond 19 april 2022 werd in Gemeenschapshuis De Wilg in Wilbertoord een voorlichtingsavond georganiseerd door de Koninklijke Luchtmacht. De reden hiervoor is de komst van het nieuwe type militaire jachtvliegtuig t.w. de F35. Het doel van deze presentatie is de direct betrokkenen en aanwonenden rondom vliegbasis Volkel zo optimaal mogelijk te informeren over de consequenties en veranderingen die dit nieuwe type vliegtuig met zich mee brengen. Vliegbasis Volkel hecht er aan alle informatie zo transparant en helder mogelijk te delen met de directe omgeving in een drietal voorlichtingsavonden (Wilbertoord, Odiliapeel en Uden). Tevens konden tijdens deze voorlichtingsavond alle vragen van het publiek worden beantwoord.
Aangezien deze vliegtuigen natuurlijk ook over een groter gebied (lees: boven Haps’ grondgebied) te zien en te horen zullen zijn heeft de redactie van Haps-info.nl zich ook aangemeld om deze bijeenkomst bij te wonen. Onderstaand hiervan een beknopte samenvatting.
De commandant van vliegbasis Volkel, Marcel van Egmond heet iedereen welkom en geeft aan dat deze presentatie uit 4 onderdelen zal bestaan:
1. Waarom een nieuw type vliegtuig?
2. Wet- en regelgeving
3. Ervaringen met het nieuwe toestel
4. Communicatie
Ad. 1
De huidige F16 is aan vervanging toe. De F16 heeft reeds 40 jaar dienst gedaan op de diverse bases in Nederland. De F16 was in 1980 de opvolger van de F104 Starfighter. Het onderhoud van de F16 vergt steeds meer manuren en ook de simulatie-trainingen van het toestel (om piloten op te leiden) laten steeds meer te wensen over want is verouderd. De F35 is een modern vliegtuig, is inclusief wat betekent dat alle “bagage” (brandstof, bommen e.d.) binnenboord zit en dus niet aan de buitenkant waar te nemen is. Hierdoor is het airo-dynamischer en sneller maar produceert het ook meer geluid, 20% meer dan de F16. Door de technologie aan boord is het “onzichtbaar” voor vijandelijke doelen. Primair wordt het toestel gebruikt als afschrikking en ten behoeve van de luchtverdediging (QRA: Quick Reaction Alert). Op dit moment wordt op vliegbasis Volkel hard gewerkt aan de infrastructuur (m.n. gebouwen e.d.) die nodig is om het nieuwe toestel te kunnen huisvesten. Op 30 juni 2022 zal de F35 zijn officiële intrede doen op Volkel. Er zullen t.z.t. ongeveer 30 F35-toestellen op Volkel worden gestationeerd. Dagelijks zal worden gevlogen met 4 tot 8 toestellen. In het weekend bij hoge uitzondering (bv. opluistering bij viering Margraten).
Ad. 2
De heer Bert Kwast geeft een nadere toelichting op de wet- en regelgeving waaraan vliegbasis Volkel is gehouden. De uitfasering van de F35 duurt tot in 2024. Vliegbasis Volkel is gebonden aan een wettelijk vastgelegde geluidszonering. Dit betekent dat over een periode van een jaar een bepaalde grens aan de geluidsbelasting wordt vastgesteld waar niet overheen gegaan mag worden. Er is een Geluidsmeetnet rondom Vliegbasis Volkel samengesteld op diverse locaties. (NB: te vinden via Google) Tevens wordt de geluidsbelasting gemeten middels een tweetal mobiele geluidmeetstations. Dreigt die geluidsbelastinggrens overschreden te worden dan gaat men elders de resterende noodzakelijke vlieguren maken in bijvoorbeeld in de VS, Zuid-Europa e.d.Verder is er wet- en regelgeving (Luchthavenbesluit) omtrent isolatie van huizen onder de vliegroutes. Alle info op COVM.nl (Commissie Overleg en Voorlichting Milieu) van Defensie.
Ad 3.
Piloot de heer Laurens-Jan Vijge deelt zijn ervaringen als piloot van de F16 en nu van de F35. Hij vertelt over de opleidingen in de Verenigde Staten, de oefeningen boven zee in de driehoek Denemarken-Duitsland-Nederland, de te hanteren noodzakelijke start- en landingsprocedures en de afwegingen die daarbij dienen te worden gemaakt om de overlast voor de buurtbewoners zoveel mogelijk te beperken. Verder zijn hij en zijn collega’s reeds ingezet om de grenzen bij Oost-Europa en Oecraïne te bewaken.
Ad 4.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de Nieuwsbrief van Vliegbasis Volkel. Stuur een mail naar vkl.vliegbasis.volkel@mindef.nl.