Informatie over Haps

Onderstaand een beknopte omschrijving van ons dorp Haps.
De bedoeling van deze pagina is om er een soort Wikepedia-pagina over Haps van te maken.
Dus: Heb je aanvullende belangrijke maar natuurlijk wel juiste informatie om toe te voegen: mail het dan aan ons door!


Het dorp
Haps is gelegen in het midden van het Land van Cuijk. De naam Haps is, net als die van Cuijk, van Keltische oorsprong en heeft in de vorm "appa" te maken met het water.

Het grondgebied van Haps bestaat uit een breed en lang Maasdal met enkele zandruggen waarop zich de eerste bewoners vestigden. Het dorp Haps is steeds bescheiden van omvang geweest. De boerenbevolking woonde verspreid en in de kom stonden slechts een paar huizen, zoals op oude kaarten duidelijk te zien is. Inmiddels heeft Haps meer dan 2900 inwoners en telt het ruim 1000 woningen. In nieuwbouwwijk De Schans (het gebied op en rondom het voormalige voetbalveld) worden veelal vrije sectorwoningen gebouwd. 

Haps is gelegen in het midden van het Land van Cuijk en ligt vlak bij de Maas. Het dorp behoort, samen met de dorpen Vianen, Beers, St. Agatha en Linden, tot de gemeente Cuijk.

Winkels:
Haps beschikt over meerdere winkels. Naast de winkels voor dagelijkse levensbehoeften, zoals een supermarkt en een warme bakker. is er tevens o.a. een ijssalon en een drankenhandel alsmede enkele horecagelegenheden.

Scholen:
In de Kerkstraat staat de enige school van Haps: de Rooms-Katholieke basisschool De Bongerd. Verder beschikt het dorp over een kinderopvanggelegenheid.

Kerk:
De Rooms-Katholieke kerk staat in de hoofdstraat van het dorp, de Kerkstraat.

Groen & speelvoorzieningen:
Haps is een groen dorp met veel speelgelegenheid voor kinderen. Ook vindt u er een sporthal, sportveldencomplexen voor voetbal en tennis, jeu de boulesbanen, een manege en een visvijver.

Overige voorzieningen:
In de Kerkstraat is een huisartsenpraktijk met apotheek gevestigd, een tandarts en verder beschikt het dorp over een bibliotheek.

Verkeer & vervoer
Haps ligt op 5 kilometer afstand ten zuidwesten van Cuijk, op 6 kilometer afstand van Mill en 10 kilometer van Boxmeer en ongeveer 15 kilometer van Nijmegen. Haps kent goede verbindingen, aan de autosnelweg A73/E31 Nijmegen-Venlo. De afslag Gennep/Goch A77 ligt op 7 kilometer van Haps. De buslijndienst van Uden naar Cuijk loopt door Haps. Vanuit Uden en Cuijk vertrekken verschillende buslijndiensten. In Cuijk is een NS-station.

logo

1.jpg
Haps_hane_en_henne.jpg
008.jpg