Het moet persé op de langste dag van het jaar, vanaf 5 uur in de ochtend. (Nou ja: bijna dan. zaterdag 19 juni 2021). Direct als de zon opkomt. Anders gaat het niet lukken. Het zetten van een streep van het uiterste zuidelijke puntje tot het hoge noorden van Nederland. Van Meliskerke (het had eigenlijk Cadzand moeten zijn maar het veer bij Breskens vaart niet zo vroeg) naar Eemshaven.
Sjef Martens, Leo Cox en Bart Kiemeney gaan een bizar lange tocht fietsen. 420 km, op één dag. Een extreme challenge waarbij het lichaam vast en zeker gaat protesteren, waar vermoeidheid gegarandeerd om de hoek komt kijken en waarbij de laatste 100 kilometer tergend zullen zijn.
Gekkenwerk!
Dat is een ieders reactie. Maar de 3 zestigers denken dat ze het kunnen. Sjef en Bart reden in 2012 al eens de Tour de France. Bart deed dat in 2019 nog eens voor het goede doel. Zoals hij bij die ‘Tour de Bart’ al aangaf: Wielrenners kun je onderscheiden in jonge goden en oude gekken.
‘’Wij behoren natuurlijk tot de laatste groep, maar we zijn bereid het snot voor de ogen te fietsen om geld op te halen voor belangrijk onderzoek naar een betere behandeling van blaaskanker’’.
Waarom zou je aan zoiets beginnen?
Bart, die onderzoek doet naar kanker in het Radboudumc, zegt namens de 3: “Elke dag vergaren we meer informatie over kanker. Welke behandelingen slaan aan en welke niet. Dit continue proces heeft al voor veel verbetering in het toekomstperspectief van mensen met kanker gezorgd. Toch blijven er ook nog steeds vragen. Omdat het geld voor het onderzoek naar blaaskanker niet op de plank ligt, hopen wij het bij elkaar te trappen voor het Radboud Oncologie Fonds.”
Blaaskanker de wereld uit
Blaaskanker wordt in Nederland per jaar bijna 7000 keer vastgesteld. Bij mannen ruim drie keer zo vaak als bij vrouwen. Dat komt omdat mannen vroeger veel meer rookten dan vrouwen. Er zijn twee hoofdgroepen van de ziekte: niet-spierinvasief en spierinvasief blaascarcinoom. Spierinvasieve blaaskanker is vrijwel de enige soort kanker waarvoor de prognose al decennia niet is verbeterd. Totale verwijdering van de urineblaas al dan niet met aan de operatie voorafgaande chemotherapie is de belangrijkste behandeloptie. Ondanks verwijdering van de blaas zal meer dan 50% van de patiënten binnen 5 jaar aan de ziekte overlijden. Dat kan en moet beter!
Elke kleine verbetering telt
Elke procent verbetering in de effectiviteit van behandeling van blaaskanker telt. Samen met oncologisch uroloog dr. Toine van der Heijden en moleculair bioloog Dr. Gerald Verhaegh wil de fietsende professor, epidemioloog in het Radboudumc, zo snel mogelijk beginnen met zijn belangrijke onderzoek.
Mindset
De 3 weten dat ze een groot gedeelte van de monstertocht moeten doen op wilskracht, geloof in zichzelf, vastberadenheid én mentale weerbaarheid.
‘’Op de een of andere manier vind ik het wel passend dat we pijn, vermoeidheid en tegenwind gaan ervaren. Gelukkig fietsen Sjef en Leo mee, en ook nog een promovendus van mij. En misschien zullen onderweg wat blaasorkesten de tocht opvrolijken. De symboliek van diep in en uit ademen, leven, blazen, pijn, volharding én de steun van familie en vrienden zien we dagelijks in het Radboudumc. Ik doe dit als steun voor mensen die ziek zijn geworden, maar hoop uiteraard ook op een doorbraak voor blaaskankerpatiënten.”
Iedereen kan bijdragen
Elke dag werken urologen, oncologen en onderzoekers voor een betere toekomst voor blaaskankerpatiënten. Tijdens oncologische behandelingen, in operatiekamers en in onderzoekslaboratoria. Steun de actie van Bart, Sjef en Leo en draag hiermee bij aan oplossingen voor de wereld van morgen. Dat kan via de speciale crowdfundpagina van het Radboud Oncologie Fonds die hiervoor is aangemaakt. Ze hebben in totaal 50.000 euro nodig, maar elke bijdrage telt! Zelf ook in actie komen om geld in te zamelen voor dit belangrijke onderzoek? Dat kan via: blaaskankerdewerelduit.nl
Op de foto: Op het pontje van Millingen tijdens een trainingstochtje van 225 km op 29 mei 2021 naar Deventer en terug.