Nicolaaskerk_Haps

Sinterklaas en de kerk

Onderstaand zomaar enkele berichten uit de regionale pers van 2015 en 2017:
“Parochie Cuijk sluit mogelijk vier kerken vanwege geldgebrek: het voelt zich gedwongen om actie te ondernemen om het behoud van deze parochie te garanderen. Naast geldgebrek is de ontkerkelijking een reden voor de mogelijke sluiting van kerken in Beers, Vianen, Linden en Cuijk-Noord. De kerk in Cuijk-Noord wordt met zekerheid gesloten; de gemeente Cuijk heeft het kerkgebouw opgekocht. De parochie Cuijk is niet de enige parochie in het Land van Cuijk die te kampen heeft met ontkerkelijking en geldgebrek. Ook Parochie Maria Moeder van de Kerk die deelparochies in de gemeente Sint Anthonis en Boxmeer onder haar hoede heeft, beslist in 2018 welke kerkgebouwen nog meer de deuren moeten gaan sluiten. Enkele jaren terug besloot het bisdom dat negen van de dertien kerkgebouwen op slot moesten. Na protesten gingen alleen de kerken in Ledeacker, Rijkevoort, Maashees en Vierlingsbeek dicht. De kerken in Sint Anthonis, Wanroij, Oeffelt en Overloon werden tot hoofdkerk bestempeld. Die blijven open.
De meest zorgeloze parochie in het Land van Cuijk wat betreft de kerkgebouwen is blijkbaar Parochie De Goede Herder met de deelparochies Haps, Mill, Langenboom, Sint Hubert en Wilbertoord. Op de vraag welke kerken in welke plaatsen wanneer gaan sluiten is het parochiebestuur kort en helder: “Hier gaat niets dicht.” Men kan het financieel prima bolwerken. We hebben een tienjarenplan gemaakt, ook wat betreft onderhoud. Daarin is nergens sprake van sluiten van kerken. Anders wordt het als er echt groot onderhoud noodzakelijk is. Dan spreken we fondsen aan.”

Hopelijk heeft het parochiebestuur het nu nog steeds bij het rechte eind v.w.b. de financiële positie van “Onze Goede Herder”. En van onze Hapse kerk want in dagblad Het Parool van afgelopen week werd vermeld dat de inkomsten van de katholieke parochies supersnel achteruit lopen. Dat ze nog niet ‘en bloque’ failliet gaan is te danken aan hun rijke Roomse verleden waarin ze nogal wat vermogen hebben opgebouwd. Maar hier wordt jaarlijks flink op ingeteerd.

Onze Sint Nicolaaskerk in Haps werd voor het eerst in gebruik genomen in 1899. Opvallend detail aan onze kerk is het doopvont uit 1600. Ook de kerkbezoeken in Haps dalen zodat er natuurlijk ook minder in de collecteschalen terecht komt. De nachtmissen tijdens Kerst, die voor de pastoor financieel net zo belangrijk waren als de kermis voor de Hapse kroegbazen, gaan dit jaar vanwege corona opnieuw niet door. Onze Sint Nicolaaskerk, het karakteristieke gebouw in het centrum van ons dorp, is het symbool van onze gemeenschapszin. Het voetbalveld en het café was er nooit ver van verwijderd. Hopelijk wordt in de toekomst een goed plan ontwikkeld voor het behoud van ons baken.