nr1001

Wen er maar aan!

“Wen er maar aan” zegt het pubermeisje met een dwingende blik in de televisiecamera in het spotje van de Rijksoverheid. Want, zegt ze: we willen naar een rookvrij Nederland!
In Haps is, na al enkele jaren eerder bij tennisvereniging De Zoetsmeer, nu ook sportpark De Berkte tot een Rookvrije omgeving verklaard.
Roken is nu alleen toegestaan buiten de toegangspoort en buiten het zicht van kinderen.

Wist je dat…
-87% van de Nederlanders voorstander is van geheel rookvrije buitensportterreinen waar kinderen sporten.
-NOC*NSF en de sportbonden afgesproken hebben dat uiterlijk in 2025 de sport rookvrij is.

Rookvrij opgroeien willen wij vanzelfsprekend maken. Wij zijn: de beweging op weg naar een Rookvrije Generatie is een initiatief van de Hartstichting, KWF en Longfonds vanuit de samenwerking Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Ieder kind dat geboren wordt moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Onze ambitie is dat er in 2035 een Rookvrije Generatie is – kinderen die in 2017 geboren zijn, zijn dan 18 jaar. Deze kinderen groeien rookvrij op en gaan zelf niet roken. De wereld wordt rookvrij. Wen er maar aan.
Is het nodig?
Helaas wel. Hard nodig zelfs. Iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ruim de helft van de mensen die blijft roken overlijdt aan de gevolgen hiervan; elk jaar zo’n 20.000 Nederlanders. Roken kan ziekten veroorzaken zoals kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegziekten. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en er zelfs aan doodgaan, tot wel enkele duizenden per jaar. Ondanks deze harde feiten wordt het nog steeds te normaal gevonden dat kinderen beginnen met roken.

Samen op weg naar een Rookvrije Generatie.
Ons vertrekpunt is opgroeiende kinderen. Kinderen die vanaf nu worden geboren:
hebben een rookvrije zwangerschap doorlopen;
gaan naar een rookvrije kinderopvang en school, spelen in rookvrije speeltuinen en sporten bij rookvrije sportverenigingen.
reizen rookvrij in de auto en met het openbaar vervoer.
brengen hun vrije tijd rookvrij door. Dat doen ze onder andere in rookvrije dierentuinen, attractieparken, buitenzwembaden, kinderboerderijen en op rookvrije terrassen en vakantieverblijven.
lopen stage en hebben bijbaantjes bij rookvrije organisaties en bedrijven.
zien geen rookbeelden in films, op tv, in tijdschriften, in muziekvideo’s en op (social) media.
leven in een wereld waar sigaretten, shag, vapes en andere nicotineproducten moeilijk verkrijgbaar, onaantrekkelijk en duur zijn.
Zo beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en zijn we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.